Het grote Durftevragen in de social media avontuur

Wat er online is gebeurd de afgelopen jaren

Toen Nils en Herman in 2006 startten met de workshops Durftevragen kwamen ze er al snel achter hoeveel energie en praktische hulp het opleverde als mensen die elkaar niet kenden elkaar zo maar gingen helpen bij het realiseren van hun plannen, dromen en ambities. Ze besloten dus al snel dat het voor heel Nederland makkelijker moest worden gemaakt om vragen te stellen en te beantwoorden. En inmiddels zijn we een aardig eind op weg :-) We waren nooit zo ver gekomen als we geen gebruik hadden gemaakt van social media. We horen nu zelfs dagelijks: “goh wat slim dat jullie ook workshops zijn gaan ontwikkelen! Ik dacht dat jullie alleen op Twitter en Facebook bestonden” :-) Hieronder in een notendop wat er in de afgelopen jaren online is gebeurd met Durftevragen.

De Feiten

  • In 2006 startten Nils en Herman met Durftevragen workshops. Gewoon in het echt een groepje mensen bij elkaar zetten, die elkaar niet kennen en die elkaar helpen bij het formuleren van een goeie vraag en het bedenken van zo veel mogelijk oplossingen. Inmiddels zijn we met 13 begeleiders in Nederland, 2 in Belgie en zijn we regelmatig actief in o.a. Estland, Duitsland, Amerika en Australie.
  • In 2009 bedacht Martijn Aslander dat het slim zou zijn om de #durftevragen te starten op twitter. Zodat mensen elkaar ook online konden helpen met het beantwoorden van vragen. Op het hoogtepunt had #durftevragen een dagelijkse tweetreach van 250.000 mensen en waren we dagelijks trending topic in NL (Twirus, haalde ons daarom uit z’n top 10 lijstje, anders werd het zo saai)
  • Eind 2011 startten we de Facebook groep van Durftevragen zodat langere antwoorden mogelijk werden en we een doorzoekbaar archief zouden krijgen. Nu, in maart 2014 hebben we bijna 14.000 leden en besluiten we de Facebook groep los te koppelen van de Durftevragen organisatie.

#durftevragen

Martijn Aslander was, als lifehacker, al vanaf de introductie van twitter fan van de mogelijkheden die twitter biedt. Hij kwam dan ook al snel met het idee om tijdens de Durftevragen workshops de #durftevragen op twitter te gebruiken zodat ook mensen die niet bij de workshop aanwezig waren konden meedenken met de vragen die in de workshop werden gesteld. Te gek! Ineens hadden we een nog groter bereik en kregen we nog meer antwoorden op de vragen die er werden gesteld.

Al snel begonnen mensen ook buiten de workshops om de #durftevragen te gebruiken in hun dagelijks leven. Onze eerste reactie was: „Oh help! Is dat niet onze hashtag? En moeten we nu alle vragen in de gaten gaan houden? Dat lukt toch nooit?” Och wat waren we nog naïef! Een hashtag is natuurlijk van niemand, zelfs als je zou willen, kan je die niet beheren. We kwamen er dan ook al snel achter dat we juist door geen enkele controle te willen, veel meer konden bereiken. Sterker nog „wij” hadden bijna niks te maken met het succes van de #durftevragen. Juist doordat de # van iedereen was, gebruikten op een gegeven moment bijna alle twitteraars ‘m en was het bereik bijna onvoorstelbaar. De #durftevragen werd op een het hoogtepunt in 2011 door 250.000 mensen gezien. En dat elke dag weer! Bij Twirus waren we elke dag trekking topic. Dat vonden ze daar zo saai worden (en zielig voor alle andere hashtags 😉 ) dat ze de #durftevragen maar helemaal buiten beschouwing lieten in hun top-10 lijstjes. Grote organisaties als de landmacht en yellow brick gebruikten het zelfs in hun landelijke campagnes. Te gek voor onze ambities, en te gek voor al die mensen die ineens zoveel makkelijker en sneller waardevolle antwoorden op hun vragen vonden.

Maar met het succes en de veel grotere bekendheid werd ook het „misbruik” van de # groter. Steeds vaker werd de # gebruikt voor reclame „koop je ook mijn product? #durftevragen” en onzinnige opmerkingen als „lekker weertje hè? #durftevragen.” Dat zorgde er natuurlijk voor dat steeds meer mensen die de # serieus gebruikten, zich gingen irriteren. Er ontstonden zelfs twitteraars die de hele dag niks anders deden dan anderen wijzen op verkeerd gebruik van de #.

Inmiddels wordt de #durftevragen nog steeds dagelijks door 40.000 mensen gevolgd en is het een algemeen bekend fenomeen op twitter (en zelfs bij heel veel Nederlanders) maar het hoogtepunt van het bereik op twitter ligt alweer een tijdje achter ons… Het werd dus tijd voor een nieuw experiment.

Durftevragen Facebookgroep

Dat nieuwe experiment werd de Durftevragen Facebookgroep. We wilden het graag makkelijker maken om ook langere antwoorden te geven (de 140 tekens op twitter is in veel gevallen toch best weinig) en het leek ons handig om een doorzoekbare database te hebben, zodat vragen niet dubbel gesteld zouden hoeven worden. Blijkbaar waren we niet de enige die dit een goed idee vonden! Binnen een paar weken had de groep al 750 leden.

Alles liep op rolletjes, de sfeer was erg positief en op alle vragen kwamen hele waardevolle antwoorden. Zelfs midden in de nacht! Ook konden we veel vragenstellers nog helpen om hun vraag – met de Durftevragen manier- nog scherper te stellen, zodat er nog meer waardevolle antwoorden terugkwamen.

Met verbazing zagen we het aantal leden van de groep elke dag stijgen. Binnen een jaar zaten we op 4000 leden. Dat leek ons een mooie aanleiding voor een volledig gecrowdsourced feestje. Dat werd het Durftevragen Festival. Alles wat daar gebeurde (zo’n 60 workshops en heel veel andere hulp!) kwam uit  het netwerk. Geen kosten, wel veel nieuwe verbindingen tussen mensen die elkaar tot nog toe alleen online kenden. Een fantastische dag.

Hoe meer mensen lid werden van de groep, hoe meer mensen er ook nog nooit van „het echte Durftevragen” hadden gehoord. Spelregels die wij hanteren om meer en positiever resultaat te halen in de workshops, zoals: ‘alle antwoorden zijn welkom’ en ‘ga niet met elkaar in discussie,’ werden in de Facebookgroep steeds moeilijker vast te houden. En net als op twitter ontstonden er hele actieve leden die anderen stimuleerden om constructiever bij te dragen. Echt te gek, ineens hadden we moderators die nog nooit een Durftevragen sessie hadden meegemaakt, maar die wel helemaal in de geest van Durftevragen de Durftevragen groep gingen moderaten!

En met het aantal leden steeg ook het aantal vragen én het aantal antwoorden. Sommige vragen leverden honderden antwoorden op. Ha, we leken Google wel 😉

To moderate or not to moderate – that’s the question Helaas kwamen de moderators ook steeds vaker tot de conclusie dat het beter was om vragen, en soms zelfs leden, te verwijderen. Sommige mensen hadden zo’n negatieve bijdrage en gingen elke keer weer met anderen in discussie of gingen – net als op twitter – alleen maar reclame maken voor hun eigen producten of diensten. Prima natuurlijk, maar daar hadden we de facebookgroep niet voor opgericht.

Veel leden snapten dit prima en gingen weer waardevol bijdragen. Sommigen snapten het echt niet en gingen eindeloos door met discussiëren met de moderators, één of twee zelfs inclusief bedreigingen. Jeetje, dat hadden we nooit verwacht.

Uiteraard leverden al deze ervaringen, de positieve en de negatieve, heel wat gesprekken op in het moderators & Durftevragen team. Hoe groot kan de groep worden zonder dat het onoverzichtelijk of onwerkbaar wordt? Moeten er subgroepen komen rondom regio’s of thema’s? Moeten we mensen met bepaalde vragen actief verwijzen naar andere groepen (bv hoe kom ik aan gratis…? —  ga naar de Facebookgroep: ik geef weg!) Wanneer grijp je in? Wanneer verwijder je mensen? Moeten we huisregels opstellen? En zo ja, hoeveel en vooral welke dan? Hoe zorg je dat leden die regels dan ook lezen én naleven? Moeten we het idee dat de groep volgens de Durftevragen methode moet werken loslaten? En als we dat loslaten, wat zijn dan wel de richtlijnen waardoor de groep waardevol blijft? Hoe reageren we op vragen van leden? En hoe zorgen we dat leden niet bij verschillende moderators hun gelijk gaan halen?

Super leerzaam, en ook heel intensief voor de actieve moderators.

Inmiddels, maart 2014, hebben we bijna 14.000 leden. En de superactieve moderators  zijn er dagelijks 3 á 4 uur zoet mee om alle leden toe te laten en alles in goede banen te leiden. Wat een te gek commitment. Echter, inmiddels zijn we samen wel steeds meer tot de conclusie gekomen dat een groep met ruim 14.000 leden echt niet zo zorgvuldig gemodereerd kan worden dat het aansluit bij de Durftevragen werkwijze. De Durftevragen methode online inzetten voor 14.000 tegelijkertijd blijkt simpelweg ondoenlijk. Hoe harder we dat toch proberen hoe meer wrijving het oplevert met leden van de groep en hoe meer het modereren gaat lijken op (stom) werk. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn!

Daarom hebben we in februari 2014 besloten om de Durftevragen Facebook groep volledig los te koppelen van de organisatie Durftevragen. We zien hoeveel behoefte er is, en we zien het bestaansrecht van de groep. Maar we zien niet meer hoe we de gebeurtenissen in de Facebook groep kunnen verenigen met de visie van Durftevragen. Het is tijd voor het doorknippen van de navelstreng. De Facebook groep blijft bestaan en blijft inspired by Durftevragen, maar is geen onderdeel meer van het Durftevragen concept en de Durftevragen organisatie.

Dus bij deze verklaren we het experiment als geslaagd! Dankjullliewel leden van de Durftevragen groep voor dit avontuur. En vooral hulde en een diepe buiging voor de Durftevragen moderators. Onwijs bedankt voor al jullie energie, bloed, zweet, tranen en uren en uren aan inzet. Zonder jullie waren we nooit zo ver gekomen.

We wensen jullie allemaal onwijs veel succes, plezier en wijsheid met alles wat de groep in de toekomst zal gaan brengen.

En pssssssttttt, mocht je meer willen leren over hoe je zo’n grote groep krijgt en in leven houdt? Durftevragen begeleider Juul schreef er een blog over. En de moderators van de facebookgroep zijn inmiddels echte experts!

En psssstttt 2, mocht je een Durftevragensessie willen meemaken en ontdekken hoe je je eigen plannen, dromen en ambities sneller leuker en makkelijker kan realiseren en hoe je anderen kan helpen met het realiseren van hun dromen? Er worden maandelijks door het hele land workshops georganiseerd. Aanmelden kan via onze agenda.

Dag van de Overvloed

Dat het Huis van Overvloed is afgebrand kort nadat het af was is geen reden om de handdoek in de ring te gooien. In plaats van de opening van dit huis door ons teamlid Juul te vieren is 14 September uitgeroepen tot de Dag van de Overvloed. Lees hier meer.Continue Reading

durftevragen FESTIVAL afterparty

Even nagenieten van het durftevragen FESTIVAL. Voor iedereen die er niet bij was én voor iedereen die er wel bij was. Klik snel door naar de afterparty. Hier vind je een verzameling blogs, foto’s en een overzicht van tweets met #dtvfestival. Opening door Linda Commandeur en Patty Golsteijn Foto: Bibi Veth Durftevragen-sessie met Nils Roemen Foto: René…Continue Reading

We vieren… eh… een festival!

De Facebook-groep van Durftevragen had ineens 4.000 leden. Tijd voor een feestje vonden we! Nu er meer dan 5.700 leden zijn kunnen we natuurlijk niet anders dan er een compleet festival van maken. En groot gaat het worden… Zo’n 300 deelnemers gaan in de area’s Durftevragen, Eerste Hulp na Durftevragen, Improviseren, Spelen, Experimenteren, Brainstormen, Versimpelen,…Continue Reading

Durftevragen en de deeleconomie

Waarom zou je alles voor jezelf houden, wanneer je toch niet alles (24 uur per dag) gebruikt? Door te delen ben je het niet kwijt. Bij Durftevragen noemen we dat sociale overwaarde. Over de hele wereld ontstaat ondertussen een heuse deeleconomie. Er zijn veel plekken waar kennis, auto’s, boeken, hulp, tips, slaapplaatsen, gereedschap en ga…Continue Reading

Is waardebepaling achteraf iets voor jou?

Bij Durftevragen kiezen we ervoor steeds opnieuw het gesprek aan te gaan over de waarde van ons werk. We willen onze manier van denken, onze werkwijze toegankelijk maken. We willen iets teweeg brengen. Laten zien dat het wél kan. En om zoveel mogelijk mensen te bereiken, willen we de drempel zo laag mogelijk houden. Dit…Continue Reading

Mensen verbinden “waarom”

Tijdens een durftevragen krijgen we vaak vragen van mensen met de mooiste ideeën. Thema’s variëren van duurzaamheid tot meer betrokkenheid binnen bedrijven creëren. Hierbij blijkt het mobiliseren van een netwerk vaak een groot vraagstuk. Opvallend is dat juist het mobiliseren en betrekken van mensen ook wanneer we een incompany Durftevragen  verzorgen, een belangrijke vraag blijft. Wat ons opvalt is dat mensen vaak…Continue Reading

Hoe ziet het er uit als het gelukt is?

Dan heb je eindelijk een mooie vraag en dan krijg je toch tips waar je niet helemaal gelukkig van wordt. Hoe kan dat nou? Waarschijnlijk vraag je naar een doel dat niet je einddoel is. Stel je voor: ik fiets elke dag van mijn huis naar mijn werk en ik heb nog nooit van auto’s…Continue Reading

De magie van een hoe-vraag

Begin je vraag met ‘Hoe…’. Op een hoe-vraag kunnen allerlei antwoorden komen en zitten eigenlijk de wie, wat en waar verpakt. Stel je maar voor, je wilt graag in contact komen met mensen die de wereld hebben rondgereisd. Als je dan vraagt ‘wie heeft de wereld rondgereisd?’ blijft het stil… Want niet zoveel mensen kunnen…Continue Reading

Cursus vragen voor beginners én gevorderden

De kunst van het vragen stellen is geen makkelijke. Niet zo een waar je mee geboren wordt. En anders is het in ieder geval zo dat je het vragen stellen in onze cultuur weer snel afleert. Want, kinderen die vragen worden overgeslagen. Na meer dan vijf jaar Durftevragen hebben wij wel gemerkt dat mensen elkaar…Continue Reading

Meet the changemakers

In de vorige blogs kon je lezen dat een Nederlandse afvaardiging aan het helpen was door het gedachtegoed van durftevragen te verspreiden bij de Clean Up 2012 Conferentie in Estland. Zie hier het video verslag. We hopen dat het bijdraagt aan het opruimen van de hele wereld. Dank Annette Dölle en Jacqueline Slenders.Continue Reading

Clean up 2012 reporters

Annette Dölle en Jacqueline Slenders kregen via de durftevragen groep op Facebook de kans om naar de Clean up 2012 conferentie in Estland te gaan. Ze kregen daar de kans om op het podium te laten zien hoe krachtig het kan zijn als je aan willekeurige vreemden om hulp vraagt. Hopelijk gaan er in meer…Continue Reading

Facebookgroep werkt: weer op op pad naar Estland

Martijn Aslander, de bedenker van de hashtag #durftevragen, had weer een goed idee: “Als je nou eens een Facebookgroep maakt van durftevagen, dan kunnen mensen elkaar nog beter helpen. Misschien nog wel beter dan op Twitter.” Natuurlijk probeerden we het meteen uit. Check hem hier. Binnen een paar weken zitten we al aan de 750…Continue Reading

Durftevragen boek gelanceerd in acht landen tegelijk

Vandaag werd het boek ‘Durftevragen, de kracht van sociale overwaarde’ met hulp van vele mensen op tientallen plekken over de hele wereld gelanceerd. Van Afrika tot Estland kregen Nederlanders daar de pdf en locals een korte engelse samenvatting toegestuurd. In vele Nederlandse steden kwam een doos boeken aan. Waar? Hier! Dank jullie boekrunners en pdf-mailers.…Continue Reading

Tijd om WEG te GEVEN

Heb jij iets over? Iets leuks, moois of waardevols? Of heb je gewoon zin om iets weg te geven? Zomaar. Omdat het kan. Kom dan 12 of 13 oktober naar de Performa beurs. Daar gaan we met Durftevragen hele gave dingen doen. Vijf jaar geleden ontstond Durftevragen op deze beurs. Ook toen gaven we dingen…Continue Reading